De ander zijn brood

“Ik vroeg jullie ooit: ‘Zullen we winnen?’ – Wel, we hebben gewonnen! We hebben gewonnen in een open en eerlijke strijd.” Met minder dan de helft van de stemmen geteld, claimde Poetin gisterenavond alvast de overwinning in een speech voor zijn aanhangers vlakbij het Kremlin. Met tranen in de ogen. (Officieel door de wind.) Verder de gewoonlijke nationalistische praat. Dit hoeft niemand te verbazen, de uitslag stond natuurlijk al lang op voorhand vast. De woorden ‘open’ en ‘eerlijk’ zijn dan ook nogal ongelukkig gekozen.

Om het eerlijke verloop van de stembusgang te garanderen, en de oppositie te sussen, had de overheid in elk stemlokaal in elke stad en elk dorp van Rusland webcams geïnstalleerd: 180.000 camera’s met een kostenplaatje van 450.000.000 dollar. De beelden die ze schoten, konden in livestream worden bekeken op internet. Het is dan ook tekenend dat voor het oog van die camera’s openlijk gefraudeerd werd. Een filmpje van een stemlokaal in een dorpje in de deelrepubliek Dagestan toont hoe enkele mannen het ene na het andere stemformulier in de teller schuiven. De een al subtieler dan de ander:

.

Daarnaast werd er nog op verschillende andere manieren buiten de lijntjes gekleurd: het beruchte ‘carrousel stemmen’, waarbij mensen met bussen van stad naar stad gebracht worden om meerdere keren te stemmen, of gecentraliseerd stemmen, waarbij mensen door hun werkgever gedwongen worden voor de juiste kandidaat te stemmen. Ook zijn er de zogenaamde ‘dode zielen’: mensen die allang gestorven zijn, maar toch komen stemmen. De Russische organisatie van onafhankelijke verkiezingswaarnemers Golos betwijfelt zelfs dat Poetin zonder fraude de nodige 50 procent gehaald zou hebben om een tweede kiesronde af te wenden.

Maar het verloop van de verkiezingen zelf is niet het enige twijfelachtige. De aanloop ernaartoe is minstens even belangrijk. Aangezien bijna alle grote mediakanalen in de zak van de president en de grootste regeringspartij Verenigd Rusland zitten, kregen de andere presidentskandidaten beduidend minder aandacht, en was er voornamelijk ruimte voor propaganda van de gepredestineerde ‘nieuwe’ president.  Deze onregelmatigheden en het duidelijke overwicht van Poetin in de Russische media werden ook gelaakt door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Bovendien zijn verkiezingen moeilijk verkiezingen te noemen wanneer niet iedereen het recht heeft deel te nemen: Grigori Javlinski, oprichter van de Jabloko-oppositiepartij, werd namelijk geweigerd als presidentskandidaat. De vereiste twee miljoen handtekeningen die hij verzamelde, werden om onduidelijke redenen afgekeurd.

Een valse overwinning in een valse strijd met vervalste resultaten dus? Verslagenheid, frustratie en woede bij de Russische oppositie, een aanleiding tot een  blog voor mij. De een zijn dood…

Meer weten:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s