De cijfers

De resultaten met 91,33% van de stemmen geteld. Van boven naar onder: Vladimir Poetin, Gennadi Zjoeganov, Michail Prochorov, Vladimir Zjirinovski, Sergej Mironov en ongeldige stemformulieren. Van links naar rechts de cijfers volgens: de Centrale Kiescommissie, organisatie van onafhankelijke verkiezingswaarnemers Golos, en het kleinere onafhankelijke ‘Grazjdanin Nabljoedatel’ of ‘Burgerwaarnemer’.

Poetin haalt dus volgens Golos zonder fraude nét de nodige meerderheid om er met één ronde vanaf te komen.  Volgens ‘Burgerwaarnemer’ niet. Gewonnen was hij sowieso, maar een overwinning zonder tweede ronde was wel broodnodig voor Poetin om zijn positie stevig in het zadel en zijn imago als sterke leider te bevestigen.

Edit: volgens de Russische krant ‘Kommersant’ gelooft slechts 44 procent van de Russen dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Dat is negen procent minder dan in 2004, toen de vorige verkiezingen waarbij Poetin meedong naar het presidentschap plaatsvonden. 34 procent, vier meer dan in 2004, gelooft dat er enkele gevallen van fraude zouden kunnen zijn voorgevallen, terwijl 14 procent, tegenover zes procent minder acht jaar geleden, zegt de resultaten geenszins te vertrouwen. (15/03/2012)

Meer weten:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s