NTV: van vriend naar vijand

NTV was tijdens het vroege post-Sovjettijdperk een van de eerste onafhankelijke televisiestations en droeg de waarheid hoog in het vaandel.  Zo gaf het een forum aan de bewoners van het appartementsgebouw in Rjazan waar in 1999 een tikkende bom werd gevonden. De verijdelde terroristische aanslag paste in een reeks gruwelijke bomaanslagen op vier flatgebouwen in drie verschillende Russische steden. Officieel zouden de aanslagen zijn gepleegd door Tsjetsjeense rebellen. Waarschijnlijker (hoe onwaarschijnlijk het ook mag klinken) is, dat de explosieven er werden geplaatst door de Russische veiligheidsdienst FSB. Over de ‘terroristen’ zei toenmalig premier Poetin: “We zullen ze opjagen. Waar we ze ook zullen vinden, we zullen ze vernietigen. Ook al treffen we ze op de wc aan. We zullen ze uit de plee wegvagen.”. De compromisloze retoriek en de tweede Tsjetsjeense oorlog die daarop in gang werd gezet, hielpen Poetin stevig in het zadel voor het toekomstige presidentschap. Het gerucht van de vermeende verantwoordelijkheid van de FSB werd al gauw in de kiem gesmoord (zie ook het tragische lot van Aleksandr Litvinenko).

NTV = geweld, stompzinnigheid en leugens (in het Russisch kloppen de eerste letters natuurlijk wel)

Maar die kritische positie behield NTV niet meer lang. Na een inval van de FSB en financiële strubbelingen als gevolg, moest de zender een groot aandeel verkopen aan Gazprom Media. Meer en meer kwam NTV in handen van het aardgasbedrijf, tot het in 2001 volledig eigendom werd van Gazprom. Eigendom, dus, van de staat (die 50.002% van Gazproms aandelen in handen heeft).

De stunt waarmee de televisiezender deze week uitpakte, is dan ook typerend voor het nieuwe, door het Kremlin bij het handje gehouden NTV. Donderdag zond de zender een reportage uit in het programma “Noodsituatie. Onderzoek” met de veelbelovende titel “De anatomie van het protest”. Hierin werden de organisatoren van de protesten “Voor Eerlijke Verkiezingen” ervan beschuldigd mensen te betalen en voedsel uit te delen in ruil voor hun talrijke opkomst. (Een praktijk die Poetin zelf niet schuwt.) In het bijzonder worden beelden getoond van de actie waarbij een kring van mensen met witte lintjes (het symbool van de oppositie) werd gevormd op de ring rond Moskou.

© Sergej Fadeitsjev / ITAR-TASS

Reactie bleef uiteraard niet uit, en in geen tijd werd de hashtag #NTVliegt een van de populairste op de Russischtalige Twitter. Bloggers en journalisten konden al snel bewijzen dat de beelden vóór de betoging geschoten werden en dat de zogezegde betogers via het internet werden geronseld.

De dagen erop volgden twee betogingen: een op het Poesjkinplein in het centrum van Moskou en een bij televisiecentrum Ostankino. Poetin reageerde zoals gewoonlijk: tientallen betogers en oppositieleiders (o.a. Boris Nemtsov en Sergej Oedaltsov) werden door politieagenten en speciale eenheden in bussen gestopt en weggevoerd naar politiebureaus.

© ERA, AR

Het is niet de eerste keer dat NTV propaganda voor het Kremlin wil maken door beelden te manipuleren. Eind vorig jaar stuurde de zender een cameraploeg naar het kantoor van Golos, een onafhankelijke organisatie van verkiezingswaarnemers. De directeur liet de mensen van NTV geen kans om achteraf via montage een vertekend beeld van de organisatie te creëren en bleef ononderbroken scanderen: “NTV is propaganda van Soerkov”. Vladislav Soerkov is de belangrijkste ideoloog van het Kremlin en officieus spindoctor van Poetin.

De verkiezingen mogen dan al twee weken achter de rug zijn, voor Vladimir Poetin loopt de verkiezingscampagne onverminderd door.

De documentaire van NTV (voorlopig enkel in het Russisch, zonder ondertitels) vind je hier:

Meer weten:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s