Hongerlijden in Astrachan

In de Zuid-Russische stad Astrachan aan de Kaspische Zee protesteren al twee dagen op rij enkele honderden mensen. Aanleiding zijn nog maar eens de verkiezingen van begin maart. Maar deze keer komt niet alle eer Vladimir Poetin toe. Wel een partijgenoot.

Op vier maart kozen de inwoners van de kaviaarhoofdstad naast een president ook een nieuwe burgemeester. Maar volgens velen kregen ze niet de juiste. Officiële cijfers zeggen dat Michail Stoljarov won met 60 procent van de stemmen. Stoljarov is lid van Verenigd Rusland, de partij van Poetin. Oleg Sjejin, lid van de eerder linkse partij Rechtvaardig Rusland,  zou slechts een kleine 30 procent van de stemmen gehaald hebben. Maar dat geloofde hij niet. Volgens hem zouden er op grote schaal onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Zo zouden waarnemers uit het stemlokaal geschopt worden (soms letterlijk: met fysiek geweld) vóór het tellen van de stemmen en zouden de resultaten overhandigd aan de waarnemers vaak andere zijn, dan die, die aan de kiescommissie werden voorgelegd. Verder vertonen ook de officiële cijfers vreemde kronkels. In stemlokalen waar elektronisch gestemd werd, haalde Sjejin gemiddeld 47 procent en Stoljarov maar 42, terwijl met pen en papier 60 procent naar Verenigd Rusland ging en maar 30 naar de kandidaat van Rechtvaardig Rusland.

Oleg Sjejin, tien kilo lichter                                   © Jevgeni Feldman / Novaja Gazeta

Omdat Sjejin geen gehoor kreeg bij de Centrale Kiescommissie besloten hij en enkele anderen in hongerstaking te gaan. Sommigen vielen af om medische redenen, momenteel telt de groep 22 stakers. Vandaag is dag 27. Sjejin en de zijnen besloten niet naar de rechter te stappen, aangezien die volgens hen toch geen objectief oordeel zou vellen. Gisteren kreeg Rechtvaardig Rusland eindelijk de beelden te zien van de webcams die met de verkiezingen in elk stemlokaal geïnstalleerd werden. Hierop bleek fraude schering en inslag.

Het Openbaar Ministerie van de regio Astrachan besloot gisteren dat er onregelmatigheden waren, maar dat die nauwelijks de resultaten hebben beïnvloed. Zittend burgemeester Stoljarov weigerde de verkiezingen over te doen. Naar aanleiding van deze uitspraak trok advocaat en anticorruptieleider Aleksej Navalny met enkele honderden demonstranten naar Astrachan. De politie was zoals gewoonlijk in groten getale aanwezig om protesten op alle mogelijke manieren te verhinderen. Uit Moskou zakten ook enkele zogenaamde “Nasji” of “de Onzen” af, de ultranationalistische jeugdbeweging en officieuze knokploeg van Verenigd Rusland.

Oppositieleider Ilja Jasjin wordt gearresteerd.     © Jevgeni Feldman / Novaja Gazeta

Navalny is een van de belangrijkste leiders van de (tanende) protesten in Rusland. Doordat hij zich achter de zaak van Sjejin schaarde, wordt de kwestie er plots een van nationaal belang. Tot voor kort wisten zelfs vele inwoners van Astrachan niets af van de hongerstaking, maar de oppositieleiders uit Moskou brengen ook een hele resem journalisten met zich mee, en belangrijker, zorgen voor een plek in het nationale nieuws.

Leider van Rechtvaardig Rusland Sergej Mironov verzocht president Medvedev en premier Poetin al enkele weken geleden zich met de situatie bezig te houden, maar kreeg geen antwoord. Gisteren vloog het deksel van de pot.

Uittredend premier Poetin hield woensdag zijn laatste jaarverslag als voorzitter van de Staatsdoema. Het vragenuurtje eindigde met een schandaal. Eerst provoceerde Poetin al de aanwezige oppositie door te zeggen dat twee presidentstermijnen misschien wel volstaan, maar dat de wet nu eenmaal niet retroactief werkt, en een verandering niet op hem van toepassing zou zijn, aangezien hij zich momenteel voorbereidt op een derde termijn. (De grondwet werd onlangs veranderd zodat een derde, niet opeenvolgende termijn als president, mogelijk werd.) Toen Poetin door een partijgenoot van Sjejin geconfronteerd werd met de situatie in Astrachan, antwoordde hij dat de premier of de president niet bij machte is iets te veranderen aan de kiesresultaten. “Ik ben van mening dat als de onregelmatigheden zo groot zouden zijn dat ze de resultaten zouden kunnen veranderen, de rechtbank een beslissing zou moeten nemen over een ongeldigheidverklaring. […] Voor zover ik weet, is jullie collega Sjejin een hongerstaking begonnen, maar niet naar de rechtbank gestapt. Dat vind ik een beetje raar.”

Heel Rechtvaardig Rusland verliet verontwaardigd het gebouw: de eerste keer dat een voltallige partij opstapt terwijl Poetin een vergadering leidt. Dat uitgerekend de partij van Mironov, die zich altijd als persoonlijke vriend van Poetin beschouwde, op deze manier het nieuws haalt, maakt de situatie des te interessanter.

Meer weten:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s