Dag 35 en de nieuwe voedingsbodem van het protest

© Ramil Sitdikov / RIA Novosti

De situatie in Astrachan (cf. hieronder) is ondertussen een zaak van nationaal belang geworden. Naast de trieste realiteit ook een symbolische strijd. De golf van protest die Rusland kende in december van vorig jaar, leek volledig teruggetrokken, maar kent nu zijn wedergeboorte in de zuidelijke stad. Duizenden mensen (uit twee kampen) kwamen er de voorbije dagen op straat, naar verluidt ongezien in de stad.

Oleg Sjejin heeft intussen al meer dan een maand geen hap meer binnengespeeld. Onlangs diende hij toch een klacht in bij de rechtbank. Eerder deze week behaalde hij een kleine overwinning: Vladimir Tsjoerov, de beruchte voorzitter van de Centrale Kiescommissie, toonde zich bereid met hem (de hele nacht) rond te tafel te zitten en de beelden van de overtredingen in de kieslokalen te bekijken.

Tsjoerov goochelt met cijfers © Konstantin Koekso / Kommersant

De voorzitter erkende dat in 128 van de 202 stemlokalen overtredingen te zien waren, maar geen mensen met meerdere stembiljetten of verwisseling ervan. Het gaat volgens hem dan ook om ‘procedurefouten’, waardoor hij de verkiezing niet ongeldig kan verklaren. Daarop besloot de ex-kandidaat-burgemeester door te gaan met hongerstaken. Hij zal zijn actie enkel stoppen wanneer de Kiescommissie of de regionale rechtbank de verkiezingen illegitiem verklaart of wanneer de zittende burgemeester van Astrachan instemt met herverkiezingen. Gisteren vroeg ook zijn eigen partij, Rechtvaardig Rusland, Sjejin de hongerstaking te beëindigen. De eerste zitting van de rechtbank volgt pas 26 april.

Door de uitspraak van de Kiescommissie wordt de kans dat hij zijn gelijk haalt bij de rechtbank alleen maar kleiner. Maar toch is de overwinning van Sjejin groot. In Rusland zijn alle ogen op hem gericht. Vladimir Poetin heeft tot nu toe elke stem van protest consequent genegeerd. Manifestaties krijgen geen officiële toestemming, waardoor de oppositieleden binnen de kortste keren in een politiebus worden gegooid. Maar wat met Sjejin? Wat zal er gebeuren in het tragische geval dat hij zich uithongert tot hij sterft?

Astrachan heeft zich opgeworpen als nieuwe en misschien zelfs meer vruchtbare voedingsbodem voor het protest tegen de partij van “dieven en oplichters” en de Poetin/Medvedev tandem.

Meer weten:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s