‘Homoseksuele propaganda’ in Rusland verboden

“Homoseksualiteit is niet pervers: hockey op gras en ballet op ijs, dat is pervers.” Voor deze eenmansactie (met aforisme van de grote Sovjetactrice Faina Ranevskaja) kreeg deze Sint-Peterburgse betoger een boete van 5.000 roebel. Bron: gayrussia.ru

Homoseksuelen zijn in Rusland net iets minder welkom dan in België, en daaraan werden de Russen onlangs nog maar eens herinnerd. Onder de noemer “Mars van de brandende harten” verzamelden zondag in Moskou tientallen holebi’s om te protesteren tegen het homofobe klimaat in het land. De naam van de opkomst is een reactie op uitspraken van de adjunct-directeur van de VGTRK, de Russische Radio- en Televisieomroep. De man, Dmitri Kiseljov, zei onlangs in zijn talkshow op het Eerste Kanaal dat homoseksuelen geen bloed of sperma zouden mogen geven en dat in geval van een ongeluk hun hart verbrand zou moeten worden, zodat ze niet zouden kunnen ‘verder leven in een ander lichaam’. Voor zulke uitspraken zou je bij ons wellicht je baan verliezen, in Rusland heerst een andere sfeer.

De holebi-activisten doen een systeem waarbinnen onderscheid wordt gemaakt tussen “homo’s” en “niet-homo’s” af als fascistoïde, vergelijkbaar met Nazi-Duitsland. En het onderscheid wordt wel degelijk gemaakt. In Sint-Petersburg werd eind februari een omstreden wet aangenomen die “propaganda voor homoseksualiteit en pedofilie” onder minderjarigen verbiedt. Hoewel niet nader wordt verklaard wat ‘propaganda’ juist inhoudt, stelt de wet dat publieke acties die homoseksualiteit, biseksualiteit of transseksualiteit bij minderjarigen willen ‘bevorderen’, de gezondheid en morele en geestelijke ontwikkeling van jongeren kunnen schaden en een vertekend beeld geven van de sociale gelijkwaardigheid tussen traditionele en niet-traditionele relaties.

Dat de auteur van het wetsvoorstel en lid van Kremlinpartij Verenigd Rusland Vitali Milonov nog met een been in de Middeleeuwen staat, werd helemaal duidelijk toen hij voorstelde Kozakken te gebruiken als moraalpolitie.

Uit een rondvraag van sociologen van het staatsgesubsidieerde VTsIOM blijkt, dat 86% van de Russen het verbod steunt. Maar slechts 6% zegt ooit al dit soort ‘propaganda’ tegengekomen te zijn. Homofobe gevoelens zijn de meeste Russen dus niet vreemd. Maar hoe diepgeworteld dit soort gevoelens ook kunnen zijn, voor het overgrote merendeel van de Russen is de kwestie helemaal geen belangrijk punt. Door het debat naar het politieke niveau te tillen, weet het Petersburgse stadsbestuur de aandacht af te leiden van meer actuele problemen, zoals de lage pensioenen en de hoge huurprijzen in de stad.

Een gelijkaardige wet zoals die in Sint-Petersburg werd eind vorig jaar al ingevoerd in de regio’s Rjazan en Astrachan. In Moskou ligt een voorstel op tafel om “propaganda voor seksuele betrekkingen” onder minderjarigen te verbieden. De voorzitter van het Moskouse stadsbestuur, Vladimir Platonov, benadrukt dat de wet niet enkel zal gelden voor mensen van hetzelfde geslacht en zegt te betreuren dat tegenwoordig zo hard gefocust wordt op het verschil tussen ‘traditionele’ en ‘niet-traditionele’ relaties. Volgens Platonov moet er ook op federaal niveau een zelfde wet komen.

Maar vandaag toonde het stadsbestuur zich heel wat minder tolerant. 27 Mei was een gay parade gepland in het centrum van Moskou op het Moerasplein, maar die kreeg voor de zoveelste keer op rij geen toestemming van de stad. De demonstranten werden al gauw uiteengedreven. Vandaag besliste het stadsbestuur gay parades op het Moerasplein te verbieden tot 2112, voor de komende honderd jaar dus.

Nadat holebi-activisten onder politiebegeleiding zijn weggeleid, vernielen nationalistische hooligans een bus met toevallige passanten. © Roeslan Sjamoekov / paperpaper.ru

Als holebi-activisten toch op straat komen, worden ze steevast geconfronteerd met tegenstand: van rustige, maar overtuigde Orthodoxen tot agressieve nationalisten gehuld in sportoutfits en maskers. Bovendien kan je maar beter wegblijven van niet goedgekeurde betogingen, gisteren werd namelijk de wet over de verhoogde boetes voor ‘illegitieme protesten’ goedgekeurd (cf. post hieronder). Die draconische maatregel moet president Poetin en zijn nieuwgevormde regering helpen de oppositie onder controle te krijgen.

Advertenties

Een gedachte over “‘Homoseksuele propaganda’ in Rusland verboden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s